Deze 8 Nederlandse true crime podcasts van dit moment zijn beter dan Netflix (2024)

Een podcast luisteren: heerlijk als je onderweg bent, wandelt of als je probeert te slapen. Oké, voor dat laatste zijn deze misschien wat minder geschikt, want JAN tipt de 8 beste true crime podcasts in het Nederlands. Perfect als je van spanning, sensatie én mysterie houdt, maar geen zin hebt om wéér een avond voor de televisie te zitten. Wij durven zelfs te zeggen dat deze true crime podcasts beter zijn dan het huidige aanbod op Netflix.

Geen fan van spanning? Luister dan eens naar onze eigen podcast met Chloe Leenheer!

1) De Brand In Het Landhuis

Wat ons betreft, een van de beste Nederlandse true crime podcasts: De Brand In Het Landhuis. Waar het over gaat? Midden in Vught ligt een groot landgoed, met daarop een indrukwekkend, groot pand: Zionsburg. Simon Heijmans groeit op in dit Brabantse dorp en kent het landgoed maar al te goed: er doen namelijk al vanaf zijn jeugd allerlei verhalen de ronde over de excentrieke bewoner, ene Ewald Marggraff. In 2003 gaat het landhuis in vlammen op. Marggraff overleeft de brand niet: de brandweer vindt hem vlak achter de voordeur. In het landhuis zou zich een kunstcollectie bevinden met meer dan 500 meesterwerken. Na de brand is er geen spoor meer van te vinden. En ook het vermogen, dat naar verluidt 160 miljoen euro bedraagt, is spoorloos. Dit alles is natuurlijk aanleiding voor nóg meer speculaties in het dorp, zelfs nog 15 jaar later. In De Brand in het Landhuis gaat Simon terug naar zijn geboortegrond om uit te vinden hoe de zaak in elkaar steekt. Wat is waar en wat niet?

Te beluisteren via: Spotify, Podimo en Apple Podcast

2) De Butlermoord

Deze nieuwe podcast is zo spannend dat je wil blijven luisteren. Ondanks dat hij nog niet zo lang uit is, hoort deze podcast al in het rijtje van goede true crime podcasts thuis. In het kort waar het over gaat: in 1983 werd Dick van Leeuwerden, butler en verzorger van een rijke weduwe in Amsterdam-Zuid, aangehouden voor moord. Maar was het wel moord? Dick heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn, maar volgens de Hoge Raad is er niks mis met zijn veroordeling. Wat is waar?

Te beluisteren via: Spotify, Podimo en Apple Podcast

3) Moordcast

In Moordcast neemt Dionne Slagter je mee in verschillende mysterieuze moordzaken. Samen met haar broer Henrik duikt zij in de waargebeurde misdaad verhalen. Elke aflevering behandelen ze een zaak. Dat je genoeg luistervoer hebt, is zeker, want er zijn al 80 afleveringen die je kunt luisteren.

Te beluisteren via: Podimo

4) De Blankenberge Tapes

In 2013 wordt de 27-jarige Hannah Rentmeester vermoord. Haar vriend, Robert Josse, is direct hoofdverdachte, maar hij lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. Pas als er een link wordt gelegd met een moordzaak die zich tien jaar eerder afspeelde, vallen de puzzelstukjes langzaam maar zeker op hun plek.

Te beluisteren via: Spotify, Podimo en Apple Podcast

5) Daders

In de podcast Daders gaat Cas de Jong in gesprek met moordenaars, terroristen, ex-TBS'ers en zware criminelen. Wat bezielt iemand om zijn eigen vriendin te onthoofden? Waarom wil iemand zichzelf opblazen voor zijn geloof? En hoe is het mogelijk dat een drugscrimineel een rivaal kan liquideren zonder enig berouw? In open, directe en confronterende gesprekken krijg je een inkijkje in het brein van mensen die tot het ergste in staat bleken te zijn.

Te beluisteren via: Spotify, Podimo en Apple Podcast

6) Partners in Crime

Zeg je crime, dan zeg je Kees van der Spek. In deze podcast gaat Kees van der Spek in gesprek met andere misdaadjournalisten en vakgenoten. Hij praat over de hoogte- en dieptepunten in hun carrière. Welke zaken zijn hen het meest bijgebleven? Waar zijn zij het meest trots op en zijn er momenten geweest waarbij zij zelf serieus in de problemen kwamen? Daarbij wordt een unieke inkijk gegeven in hoe het er achter de schermen aan toegaat en worden verhalen gedeeld die tot nu toe onbekend waren voor het grote publiek. En nog een bijzonder detail: er is ook een aflevering met Peter R. de Vries, wat per toeval het laatste interview met hem was voordat hij werd doodgeschoten.

Te beluisteren via: Spotify, Podimo en Apple Podcast

7) De Deventer Moordzaak

Dé podcast over crime in het Nederlands en misschien wel een van de bekendste moordzaken die ons land ooit kende: de Deventer moordzaak. In een vierdelige podcast wordt er antwoord gezocht op verschillende vragen. Waarom is er 20 jaar later nog steeds twijfel over? Is Ernest Louwes wel terecht veroordeeld? Waarom bemoeit opiniepeiler Maurice de Hond zich zo obsessief met de zaak? Wat is er waar van zijn beweringen dat de klusjesman, die kind aan huis was bij de familie Wittenberg, het gedaan zou hebben? Waarom werd juist deze moord Nederlands meest roemruchte moordzaak? Je hoort het in deze spannende podcast.

Te beluisteren via: Spotify, Podimo en Apple Podcast

8/ Mr. Big

In 2010 wordt Heidy Goedhart vermoord in haar achtertuin. Haar partner Wim is al snel de hoofdverdachte van de politie. Alleen levert het onderzoek te weinig bewijs op om hem te kunnen veroordelen. De politie laat de zaak schijnbaar rusten. En Wim pakt zijn leven weer op. Dan, een aantal jaar later bekent Wim de moord alsnog. In een villa in Spanje. De bekentenis is een uitkomst van een uitgekiende, innovatieve undercoveroperatie genaamd Mr Big. Als de zaak voor de rechter komt blijft Wim volhouden dat hij onschuldig is. Waarom zou je een moord bekennen die je niet hebt gepleegd? En hoe ver mag de politie gaan in de jacht op een verdachte? Journalist Mark Schrader duikt samen met podcastmaker Lieke Malcorps in deze langlopende en bizarre zaak.

Te beluisteren via: Podimo

Deze 8 Nederlandse true crime podcasts van dit moment zijn beter dan Netflix (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 6559

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.